Paras talvimakuupussi: Cumulus Teneqa 1000

Artikkeli kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Cumuluksen kanssa. Makuupussi on käytössä jo toista talvea laadun varmistamiseksi. Reppuretken varustesuositukset perustuvat aina huolelliseen testaukseen ja kokemukseen tuotteesta, mahdollisesta yhteistyöstä riippumatta.


Talviretkeilyn ehkä tärkein varuste on makuupussi. On oleellista, että pussi pitää kylmyyden poissa ja nukkujan turvassa kovillakin pakkasilla. Hyvien unien jälkeen matkanteko on taas kevyttä. Reppuretki testasi monien suosittelujen jälkeen Cumuluksen Teneqa 1000 -makuupussin.

Cumulus on puolalainen valmistaja, joka on erikoistunut kevyiden ja korkealaatuisten makuupussien valmistamiseen. Yrityksen lupauksena on käyttää vain eettisesti tuotettua puolalaista untuvaa, joten he myös valvovat untuvaa tuottavien hanhien elinoloja yhteistyötiloillaan. Tämä onkin tärkeää, koska ihan mitä tahansa untuvaa ei ole missään tapauksessa hyvä tukea omilla hankinnoillaan. Oleellisimmat asiat olevat, että untuvaa ei poisteta eläviltä linnuilta ja että hanhet eivät joudu elämään häkeissä, vaan vapaina.

Ja miksi juuri untuva? Koska se on edelleen maailman tehokkain lämmön eristäjä. Synteettiset materiaalit ovat parantuneet vuosien varrella, mutta eivät vieläkään pärjää aidolle luonnontuotteelle. Untuvan on tosin hyvä olla vettä hylkiväksi käsiteltyä eli hydrofobista, koska kastunut untuva menettää eristävyytensä.

Untuvan kammiointitapa vaikuttaa myös lämmön pitävyyteen. Tämä artikkeli kertoo asiasta lisää, mutta mainittakoon että Teneqa 1000:n päällimmäisessä puoliskossa on käytössä paras tupla-H -kammio, joka käytännössä eliminoi kylmien kohtien muodostumisen. Sen lisäksi molemmilla sivuilla on pystysuuntaiset kammiot. Tämä estää mm. edellistä Marmotin Never Summer talvimakuupussiani vaivanneen ongelman, jossa kaikki untuva paakkuuntui yhteen ja valahti sitten selkäpuolelle. Rintaa ja vatsaa jäi suojaamaan pelkkä kangas, josta ei ainakaan talvella ollut enää erityisesti iloa.

Comfort vai limit? Cuin vai FP? Termit selitettynä

Oletko koskaan ihmetellyt, mitä “comfort”, “limit” ja “extreme” tarkoittavat makuupussien tiedoissa? Nämä luvut eivät ole hatusta vedettyjä, vaan perustuvat EN 13537 -standardiin ja laboratoriotestiin:

  • Comfort - vastaa lämpötilaa, jossa keskivertonainen voi nukkua mukavasti rennossa asennossa.

  • Limit - vastaa lämpötilaa, jossa keskivertomies voi nukkua tiiviimmässä sikiöasennossa 8 tuntia heräämättä kylmään.

  • Extreme - alin lämpötila, jossa keskivertonainen voi nukkua 6 tuntia kuolematta hypotermiaan.

Sukupuolethan ovat eritelty tässä siksi, että miehet yleisesti ottaen palelevat vähemmän, keskimäärin suuremman lihasmassansa ansiosta. Lihasten ylläpito käyttää kaloreita, joka muuttuu lämmöksi. Yksilöllisiä eroja on luonnollisesti runsaasti, joten ihan suorina faktoina arvoja ja sukupuolten välisiä eroja ei kannata ottaa, mutta niiden avulla voi joka tapauksessa verrata makuupusseja toisiinsa.

Extreme-arvo on vähemmän hyödyllinen perusretkeilyyn, mutta on kai silti ihan hyvä tietää, että saattaisin makuupussissani pysyä hengissä yön yli -50C asteen pakkasella. Tätä tietoa tuskin tulen koskaan tarvitsemaan.

Myös untuvan laatu eli FP-arvo löytyy makuupussin tiedoista. Tämä luku viittaa untuvan tilavuuteen. Mitä isompi luku, sitä kuohkeampaa ja parempaa täyte on. Esimerkiksi Cumuluksen talvimakuupusseissa vaihtoehtoina ovat varsin korkeat FP-arvot 700, 850 sekä 900. Isommalla FP-arvolla riittää pienempikin määrä untuvaa samaan lämmön eristävyyteen, mikä tarkoittaa kevyempiä makuupusseja. Hinta tosin nousee samalla.

Lyhenne FP tulee sanoista “fill power”. Jotkut valmistajat käyttävät myös termiä “cuin”, mutta molemmat viittaavat samaan asiaan.

Cumuluksen valikoimassa on useitakin hyviä vaihtoehtoja talvimakuupussiksi. Excuistic-sarja sopii -40C pakkasille, jos aikoo suunnata aivan ääriolosuhteisiin. Alaskat ovat myös hyviä vaihtoehtoja - tiedän ainakin yhden ihmisen, joka pitää Cumuluksen Alaska 1300 -makuupussiaan eräänä parhaista hankinnoistaan. Itse valitsin Teneqa 1000:n, joka on lähes 25% kevyempi mutta samoilla comfort (-19C) ja limit (-30C) -arvoilla.

Makuupussi on ollut käytössä mm. ahkio- ja liukulumikenkäretkellä Inarin erämaakirkon suunnalla, Juutuanjoen varren laavulla nukkuessa, sekä monilla autoretkillä. Oman farmarini perässä on nimittäin tilaa patjalle, joten road tripeillä en yleensä jaksa pystyttää telttaa vaan parkkeeraan sopivalle paikalle ja nukun autossa.

Viime kesän ja syksyn 4kk:n kuvausretkellä Reppuretki kansallispuistossa -kirjaa varten käytin myös tätä talvimakuupussia. Minä en nimittäin ole moneen vuoteen edes omistanut erillistä kesäpussia. Tämä fakta vaatinee selitystä: Ensimmäisillä pyöräretkilläni huomasin, että kesämakuupussi ei oikein tahdo riittää kun lämpötila putoaa jo Etelä-Suomen suvessa yöllä lähelle nollaa. Koska tykkään erityisesti Lapin ja Pohjois-Norjan maisemista, näitä öitä reissuillani riittää, joten otin tavaksi pakata pyörälaukkuihini talvimakuupussin.

Kuumalla kelillä pussi toimi korkeintaan peittona, mutta viileänä aikana olin erittäin tyytyväinen valinnastani, joten kesämakuupussille ei tuntunut koskaan olevan tarvetta. Siten nykyäänkin repun pohjalla on pelkkä ohut viltti jos tiedossa on helteitä. Muussa tapauksessa talvipussi, jota sitten nukkuessa suljen lämpötilan ja tarpeen mukaan.

Makuupussi on pitänyt lämpimänä kaikilla keleillä (toistaiseksi alin käyttölämpötila on ollut vajaa -20C).

Vetoketjussa on hyvä lämpölista ja sen voi avata myös jalkopäästä alkaen, jos haluaa tuulettaa jalkoja nukkuessa hieman viileämmässä kuin muu keho. Itse ketju on suunniteltu välttämään jumiutumista, toisin kuin kaikissa aiemmin tuntemissani makuupusseissa. Suurin osa meistä tietänee sen turhautumisen ja epäreiluuden tunteen, kun vetoketju imaisee kankaan sisäänsä kolmessa eri kohdassa sen jälkeen kun on väsyneenä kömpinyt makuupussiin ja haluaisi vihdoin vain levätä.

Makuupussissa on yksi verkkokangastasku sisäpuolella. Kiristettävä kaulus estää kylmän ilman pääsemisen suuaukosta pussin sisään - pienemmillä pakkasilla tämän voi toki jättää kiristämättä. Mukana tulee pienempi säilytyspussi retkelle, sekä toinen huomattavasti väljempi verkkosäkki kaapissa säilytystä varten. Makuupussejahan ei kannata pitää pitkiä aikoja siinä pienessä pussissa, koska jatkuva puristus aiheuttaa täytteen kuohkeuden menetystä.

Itseä varten räätälöity makuupussi?

Vielä viimeisenä vinkkinä tiedoksi, että Cumuluksen sivuilta tilatessa jokaisen makuupussin voi kustomoida itselleen sopivaksi. Muokkausvaihtoehtoina on pituus, leveys, untuvan määrä koko pussille tai tietyille alueille, kankaan vedenkestävyys ja väri, sekä tietysti vetoketjun pituus ja puoli. Mikäli haluaa mahdollisuuden yhdistää retkeilykumppanin kanssa makuupussit yhteen täytyy varmistaa, että vetoketjut ovat vastakkaisilla puolilla.

Kustomointi kannattaa ottaa huomioon, mikäli retkeilee paljon ja arvostaa kunnon yöunia. Itse nukun lähes aina yksi polvi koukussa, joten varmistin pussin olevan tarpeeksi leveä, jotta tämä asento on mahdollista. Kapeammissa makuupusseissa en saa itselleni ominaista nukkuma-asentoa, mikä vähentää käyttömukavuutta huomattavasti.

Kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen - Teneqa 1000 on erinomainen talvimakuupussi ja Cumuluksen laatu huippuluokkaa. En itse asiassa keksi tuotteesta mitään valittamisen aihetta. Jos budjetti ei riitä Teneqan hintaluokkaan, niin Alaska-sarja on myös hyvä vaihtoehto.

Reppuretkeltä vahva suositus tälle valmistajalle.