Miten karaisen mukavuudenhaluista itseäni

Nainen katsoo jokea Inarin Lapissa

Nykyajan ihminen on varsin mukavuudenhaluinen tapaus. Olemme tottuneet tasalämpöiseen kotiin, juoksevaan veteen ja pehmeään sänkyyn - vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Ei siis ihme, että ajatus yön yli retkestä voi tuntua vaikealta.

Jo ennen retkelle lähtöä joutuu näkemään paljon vaivaa: reitin suunnittelu, ruokien hankinta, pakkaaminen, liikkuminen lähtöpisteeseen ja niin edelleen. Ja entäs sitten perillä kohteessa? Rinkka painaa kuin synti, vaelluskenkä puristaa, hiki valuu, leirissä odottaa kyyristelyä ja häsellystä, uni ei tule ja kylmä hiipii kehoon.

Yllä oleva kuvaus voisi sopia niihin päiviin, kun mikään ei tunnu onnistuvan - tiedät varmaan tunteen? Todellisuudessa luonnossa yöpyminen on usein tervetullut irtiotto arjesta ja täynnä mukavia hetkiä (eikä oikeasti yhtä kauheaa kun yllä olevassa karrikoidussa esimerkissä).

Joka tapauksessa, pieni karaisu voi joskus olla paikallaan, jotta retkellä odottavat “ikävyydet” eivät saa liian vahvaa otetta.

Siispä, tässä muutamia vinkkejä, miten mukavuudenhalua voi ravistella ennen retkeä. Vinkit toimivat samalla hyvänä harjoituksena, mikäli olet lähdössä ensimmäistä kertaa pidemmälle retkelle.

Testaa rinkka ja kengät ennen vaellusta

Rinkka ja jalkineet on syytä testata huolella, etenkin jos olet lähdössä ensimmäistä kertaa vaeltamaan. Jo yhden yön retkelle lähdettäessä rinkan paino saattaa olla toistakymmentä kiloa. Tällaisia kantamuksia tulee harvoin arjessa siirreltyä omin voimin.

Joten, pakkaa rinkkaan painavia asioita kuten kirjoja, täysiä vesipulloja ja teltta. Laita vaellukselle tarkoitetut kengät jalkaan ja suuntaa iltakävelylle naapurustoon tai lähimetsään. Näin saat esimakua siitä, miltä rinkan kanssa taivaltaminen tuntuu. Saatat jopa huomata, että sehän on varsin mukavaa puuhaa. Rasitus tuntuu hyvältä kehossa ja lenkin jälkeen on sellainen olo, että on tehnyt jotain järkevää.

Etenkin vaelluskenkiä on hyvä sisäänajaa useampana päivänä. Kuten mitkä tahansa muutkin kengät, myös vaelluskengät tuntuvat aluksi jäykiltä ja vasta ajan kanssa sulautuvat mukavasti osaksi jalkaa. Myös esimerkiksi kumisaappaisiin on hyvä totutella etukäteen. Rakko on viheliäinen reissukaveri, joten perusteellinen kenkien sisäänajo on hyvä rakkojen ennaltaehkäisykeino, etenkin pidemmillä vaelluksilla.

Vietä erilainen yö

Mikään nukkumapaikka ei voita omaa sänkyä, ainakaan minun maailmassani. Vaellukselle kun ei omaa sänkyä saa mukaan, on tyydyttävä retkiolosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Mikäli ulkona yöpyminen epäilyttää, on sitä hyvä testata etukäteen. Kaikilla ei toki ole mahdollisuutta tähän, mutta jos sinulla on parveke tai oma piha, suosittelen lämmöllä nukkumaan ulkona ennen retkeä. Unet eivät ehkä ole yhtä hyvät kuin omassa sängyssä, mutta saat ainakin esimakua siitä mitä tuleman pitää.

On myös hyvä muistaa, että retkeltä usein myös palataan kotiin, jossa tuttu sänky odottaa. Näin ollen muutama huonosti nukuttu yö retkellä ei haittaa.

Kaikessa tässä poikkeuksena ovat tietysti ne ihmiset, jotka nukkuvat retkellä paremmin kuin omassa sängyssä (itse en kuulu näihin onnekkaisiin).

Altista itsesi kylmälle

Trooppisia Suomen kesiä lukuun ottamatta on usein mahdollista, että kylmä iskee jossain vaiheessa retkeä. Itselläni ensimmäisenä paleltuvat sormet ja varpaat, kun ääreisverenkierto on valmiiksi jo heikohkoa.

Olenkin ottanut tavaksi, että ulkoilen syksyisin säännöllisesti myös ilman hanskoja. Joskus talvikeleilläkin pyrin kulkemaan lyhyitä hetkiä paljain käsin. Tämä kikka on opittu isältäni, joka kulkee usein talvisinkin ilman hanskoja. Mutta huomio! Tämän asian kanssa ei ole leikkiminen, etenkään talvisissa eräolosuhteissa, sillä paha paleltuma voi viedä sormet.

Ota siis rauhallisesti ja testaa, miltä tuntuu olla edes hetki ilman hanskoja viileässä syysilmassa. Retkellä kun tulee aina vastaan tilanteita, joissa hanskat kädessä toimiminen on vaikeaa (esimerkiksi jotkin ruoanlaittoon liittyvät askareet, teltan kanssa värkkääminen, jne.)

Yleistä kylmän sietoa voi harjoitella myös liikkeen avulla. Voit testata, miltä tuntuu lähteä talvella kävelylle hieman tavanomaista vähemmillä vaatteilla. Liikkeen aikana lihakset tuottavat lämpöä, jonka myötä kylmän tunne huomaamatta häviää. Myös avantouinti on mainio keino parantaa omaa kylmänsietoa. Muista turvallisuusasiat kylmän kanssa toimiessasi!

Kyseenalaista nykyajan mukavuudet

Yltäkylläisyys ja tarpeiden välitön tyydyttäminen kuuluvat monen nykyihmisen elämään. Pidämme siisteydestä hyvää huolta, tunnemme harvoin nälkää ja teknologia on iso osa arkeamme. Luonnossa yöpyminen haastaa näitä tottumuksia.

Pystyisitkö tekemään joitain rutiininomaisia asioita hieman toisella tavalla ennen retkeä? Voit esimerkiksi kokeilla, miltä tuntuu olla pari päivää pidempään käymättä suihkussa. Tai pitää parin päivän somepaasto. Tällaiset kokeilut saattavat tuoda hyviäkin oivalluksia. Eikä niistä ole haittaa tulevaa vaellustakaan ajatellen.

Loppujen lopuksi paras keino karaista itseä on vain lähteä retkelle ja todeta, että kaikki vaivannäkö on sen arvoista. Retkellä mikään ei tunnu turhalta, ja päiviä siivittävät perustarpeista huolehtiminen sopivissa määrin.

Kesäinen luontomaisema illalla