Maailman paras yhden hengen teltta
Artikkeli tehty kaupallisessa yhteistyössä Scandinavian Outdoor Storen kanssa. Vaikka teksti sisältää *-merkillä merkattuja manoslinkkejä, otsikkoa tai mielipiteitä ei ole liioiteltu, vaan kirjoittaja on samoilla sanoilla suositellut telttaa vilpittömästi jo vuosikausia kaikille ketkä vain suostuvat kuuntelemaan.
Vuonna 2013 ostin ensimmäistä pyöräretkeäni varten * yhden hengen MSR Hubba -teltan. Kuusi vuotta ja noin 700 teltassa nukuttua yötä myöhemmin, Hubba palvelee minua edelleenkin niin uskollisesti, että päätin kirjoittaa sitä ylistävän tuotearvostelun. Tästä ei nimittäin enää retkimajoitus parane.
(2021 päivitys: Teltan on sittemmin korvannut paranneltu versio - MSR Hubba NX. Rakenne, laatu ja ominaisuudet ovat kuitenkin samat, joten arvostelu pätee myös tähän uudempaan malliin.)
MSR HUBBA LYHYESTI:
3 vuodenaikaa
Kupolimalli
1330 grammaa
Featherlight-alumiinikaaret
Mukava istumakorkeus
Hyvin hengittävä
Hinta: 399€
PAINO
Oli lajina sitten vaellus, kiipeily, pyöräily, tai mikä tahansa, varusteiden kantaminen on yleensä retkien hankalin osuus. Siispä mitä kevyemmät varusteet, sitä parempi. MSR Hubba painaa vaivaiset 1,3kg. Tämä kuuluu jo ultrakevyt-kategoriaan, eikä alhainen paino tunnu tuovan kompromisseja kestävyydessä tai suojakyvyssä. Lisäksi sen sisälle mahtuu silti istumaan mukavasti, toisin kuin joissakin ultrakevyissä teltoissa, joiden katto on selvästi matalampi.
Pienen koon ainoa haitta on se, että ellen ole liikkeellä kevyesti yhden pienen repun kanssa, kaikki tavarat ja pyörälaukut eivät mahdu teltan sisälle. Hyttysverkon ja ulomman oviaukon välissä on tilaa muutamalle laukulle, mutta ne saattavat kurkistaa hieman näkyville teltan alta. Itselleni tämä ei ole koskaan ollut ongelma, ja saatan jättää osan laukuista kiinni puuhun nojaavaan pyörääni. Mutta mikäli laukkusi eivät pidä vettä, olet huolissasi varkaista tai haluat vain lisätilaa sadepäivien varalta, kannattaa harkita kahden hengen Hubba Hubba -versiota.
PYSTYTTÄMISEN HELPPOUS
Se missä ajassa teltan saa repusta asumiskuntoon on paljon retkeilevälle hyvin tärkeä ominaisuus. Itse ainakaan en jaksaisi pitkän päivän jälkeen sormet kohmeessa kamppailla ylimääräisten solmujen kanssa tai yrittää työntää telttakeppejä turhien saumojen läpi, kun haluan vain syödä ja nukkua. Tai jos sade ehtii saapua ennen leiripaikan löytämistä ja majoitus pitää saada ylös kiireessä, jottei pääsisi kastumaan. Silloinkin kun olisi periaatteessa paljon aikaa, huonosti suunnitellun teltan kanssa taistelu joka aamu ja ilta alkaa käydä hermoille nopeasti. MSR Hubban kanssa tällaisia ongelmia ei ole.
Telttakaareja on vain yksi, ja se on helppo ja nopea taitella auki tai kasaan. Sisällä olevan narun pieni jännite auttaa kaaren putkia liittymään toisiinsa osittain itsestään.
Kaarta ei tarvitse pujottaa muista telttamalleista tutun kangastunnelin läpi, vaan teltan sisäosa yhdistetään pingotettuun kaareen yksinkertaisesti pikaliittimillä, joita on kolme molemmin puolin. Tämä on huomattavasti nopeampi tapa, eikä aiheuta koskaan telttakeppien jumittumista pystyttämisen aikana, eikä niiden irtoamista ennen aikojaan telttaa purkaessa.
Oviaukot voi hyvällä säällä jättää auki helpolla salpasysteemillä, ilman turhaa solmujen solmimista.
Tarvittaessa koko ulkokankaan voi jättää pois, mikä nopeuttaa pystytystä entisestään. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus kirkkaana yönä, kun voi nukahtaa katsoen tähtiä hyttysverkon läpi. Tai kun telttailee luolassa, jossa sateen mahdollisuus on häviävän pieni:
Yksi Hubban parhaita puolia on se, että kupolitelttana se pysyy itsestään pystyssä alustasta huolimatta. Suomessa narujen pingotukseen kelpaavaa maata ei yleensä ole vaikea löytää, mutta leiripaikan valintaa silti helpottaa, jos voi telttailla ilman ongelmia hiekalla, soralla tai rantakalliolla. Ulkomailla olen useamman kerran ollut kiitollinen telttailumahdollisuudesta kivi-, betoni- ja puualustoilla, tarvitsematta miettiä mihin ihmeeseen narut voisi pingottaa.
Lopussa on vielä lisää vinkkejä pystyttämiseen, mutta lyhyesti ilmaistuna Hubba on erittäin helppo käyttää. Aina kun näen muita retkeilijöitä kiroilevan omien telttojensa kanssa, en voi ymmärtää miksi ihmiset päätyvät ostamaan halpoja ja huonoja retkivarusteita. MSR osaa asiansa ja homma vain toimii.
SUOJA
Tärkein ominaisuus teltassa on tietysti se, kuinka hyvin se suojelee käyttäjäänsä säältä ja itikoilta. Mainittakoon, että kyseessä on kolmen vuodenajan teltta, jota ei ole tarkoitettu talvikäyttöön. Hyvän makuupussin kanssa voin kyllä nukkua oviaukko auki täysin mukavasti pikkupakkasella, mutta siitä on kiittäminen makuupussia eikä telttaa.
Hubba on nimittäin hyvin ilmastoitu. Sisäosa on lähes pelkkää hyttysverkkoa, joten se ei höyrysty yön aikana kosteaksi. En ole koskaan herännyt aamulla hengityshöyryn tai kondensaation kastelemasta sisäteltasta, mikä saattaisi tällaiselle kameran ja läppärin kanssa liikkuvalle pyöräilijälle olla katastrofi. Ulkokuori ei tule aivan alas maahan asti, mikä auttaa ilmavuutta, mutta blokkaa silti tuulen tehokkaasti.
AURINKO - Ilmavuus tarkoittaa myös sitä että teltta pysyy verrattain viileänä kesällä. Yksi telttailun ikävimmistä puolista on herätä aamulla suoran auringonpaisteen kypsyttämästä teltasta. Toki myös Hubba kuumenee ilman varjoa ja täysin suljettuna, mutta siitä löytyy onneksi käteviä muokkauksia, jotka auttavat asiaa. Katso sekalaiset vinkit artikkelin lopusta.
SADE - Tämä teltta on täysin vedenpitävä - olen nukkunut monessa kaatosateessa ilman ongelmia. Toki jos unohdat kiristää ulkokankaan remmit alakulmistaan, saattaa pystytys jäädä sen verran löysäksi, että pari tippaa pääsee sisälle asti. Tai jos laitat teltan pystyyn nurmikolle jonka kautta kymmenien hehtaarien alueen sadevesi valuu kohti merta Korsikan vuoriston juurella, saatat herätä keskellä yötä teltan tulviessa leiripaikkasi muututtua joeksi. Mutta siitä ei ehkä voinut syyttää valmistajaa.
TUULI - Tämäkään ei ole tuottanut ongelmia. Siitä huolimatta että valokuvaajana tapanani on leiriytyä näköalapaikoille, joissa maasto ei välttämättä tarjoa minkäänlaista tuulensuojaa. On suositeltavaa asetella teltan takaseinä tuulta kohti, jotta oviaukon käyttäminen on helpompaa eikä tuuli pääse puhaltamaan sisälle. Vuosien aikana olen kuitenkin saanut kokea napakoita myrskyjä monesta suunnasta, eikä koskaan ole tarvinnut nousta ylös kesken unien korjaamaan tuulessa lepattavaa ulkokangasta.
HYÖNTEISET - Ei ongelmia. Ainoastaan Kroatian röyhkeät rotat ovat päässeet joskus nakertamalla hyttysverkon läpi.
MAA-ALUSTA - Mukanani kulkee yleensä myös pohjakangas eli “footprint”, mutta käytän sitä lähinnä kun maa on valmiiksi läpimärkä. Tästä huolimatta itse teltan pohjaan ei ole tullut reikiä satojenkaan käyttökertojen jälkeen.
AJAN HAMMAS - Mikään ei kestä ikuisesti, niinpä myös MSR Hubba heikkenee vuosien käytön myötä. Yli 600 käyttökerran jälkeen saumat alkoivat osoittaa merkkejä vedenpitävyyden vähenemisestä. MSR:n asiakaspalvelu toimii kuitenkin ongelmatilanteissa hyvin. Sain ensin tarjouksen lähettää koko teltan heille uudelleen suojattavaksi, mutta kesken pyörämatkan se ei onnistunut. Päädyin korvaamaan ulkokankaan edullisesti uudella, ja lähettivät vielä kaupan päälle ilmaisen Seam Grip -tuubin sisäkankaan kulmien saumojen vahvistamiseksi. Tämä pidensi monessa mukana olleen telttani ikää entisestään.
VINKKEJÄ
1. Jos leiripaikallasi parveilee minimaalisen kokoisia polttiaisia, saattaa olla mahdollista että sisäosan oviaukon vetoketjun sulkimien väliin jää niiden mentävä aukko. Ainakin itse tällöin tukin sen varmuuden vuoksi. Tähän voi käyttää paperiakin, mutta se pieni narulenkki josta itse vetoketjua vedetään sopii tehtävään täydellisesti.
2. Jos odotettavissa on läkähdyttävän lämmin aamu (tai tykkäät nukkua keskipäivään asti kuten minä), kannattaa kuuman auringon ongelmaan valmistautua jo ennen nukkumista. Paras ratkaisu on yleensä varjoinen paikka puiden seassa, mutta joskus sitä päätyy leiriytymään avoimemmalla paikalla. Tällöin voi toki yrittää jättää ulkokuoren kokonaan pois, mutta aurinko saattaa polttaa ihosi jopa hyttysverkon läpi. Parempi vaihtoehto on asetella pohjakangas tai muu tarppi tuottamaan varjoa aamuksi. Vaihtoehtoisesti voit myös kiinnittää ulkokuoren puolikupoliksi, irrottamalla yhdestä päädystä kaksi kulmaa ja nostamalla teltan kaksin kerroin vastapäätyyn kiinni:
Näin saat hieman yksityisyyden suojaa, sekä suojaudut ainakin osittain auringolta antaen silti kuuman ilman poistua. Lisävinkki: Jos käytät tätä tekniikkaa, oviaukon ja takaseinän vaarnat löystyvät hieman, joten kannattaa pingottaa ne uudestaan.
3. Jos maasto on liian kovaa tai pehmeää kiilaamaan vaarnoja teltan kiristämiseksi, voit silti kiilata terästikut kivillä. Esimerkiksi allaolevassa kuvassa telttailin kauniilla leiripaikalla Norjassa, mutta ohut sammalkerros kallion päällä ei tarjonnut mahdollisuutta teltan vaarnojen kiinnitykselle. Käytä raskaampaa kiveä lähempänä telttaa. Ulomman kiven tarkoitus on vain estää kiilaa liikkumasta. Molempien täytyy toki olla tarpeeksi painavia, eikä ratkaisu välttämättä riitä kovalla tuulella.
4. Vettä sataa kuudetta päivää ja jossain pitäisi kuivata useita sukkapareja? Teltan sisäkaton nurkissa on neljä pientä lenkkiä, joihin voi sitoa pienen pyykkinarun tai vaikka lukulampun.
YHTEENVETO
Arvosana: 9,5/10
Kaiken kaikkiaan sanoisin että * MSR Hubba on yhden hengen telttana lähes täydellinen. Se on nopea ja helppo käyttää, kevyt sekä kestävä. Loistava teltta pyörämatkalle, melontaretkelle, pitkälle vaellukselle tai ruskaretkelle. Kun jonain surullisena päivänä joudun tämän vaihtamaan uuteen, saattaisin harkita vaihtoehdoksi korkeintaan kahden hengen Hubba Hubbaa lisätilan vuoksi.
Huom: Hubbasta on nyt myös päivitetty ja parenneltu versio, joka tottelee nimeä * MSR Hubba Shield.