Aurajoentien matkailutie on Turusta ja Varsinais-Suomesta Satakuntaan johtava historiallinen tie. Se kulkee Turusta Oripäähän Aurajokilaakson kansallismaisemassa ja seurailee Aurajoen länsirantaa. Tien varrella on arvokkaita kulttuurihistoriallisia ja upeita luontokohteita sekä tarjolla monipuolisia palveluita tien kulkijoille.
Lue lisääUrho Kekkosen kansallispuistoon voi saapua myös etelän suunnasta Luirojokea pitkin. Joki saa alkunsa kansallispuiston tunturien keskellä sijaitsevasta Luirojärvestä. Metsähallituksen yhteistyöyrittäjiltä voi tilata venekyydin Luirojokea ylös.
Lue lisääPoronhoitoalueella retkeilijän on hyvä tiedostaa, että samalla alueella liikkuu myös poroja. Syksyisin kannattaa välttää kohtaamista kiimassa olevien hirvaiden kanssa. Miten toimia, jos kohtaat maastossa kuolleen poron tai törmäät tiellä poroon?
Lue lisääTeijon kansallispuistosta on muotoutunut mainio päiväretkikohde, joka lumoaa kävijän monipuolisuudellaan. Luontoelämysten lisäksi vierailija pääsee nauttimaan historiallisista ruukkimiljöistä ja herkuista. Turun ja Helsingin välillä sijaitseva kansallispuisto sopii retkikohteena kaiken ikäisille ympäri vuoden ja sinne pääsee myös linja-autolla.
Lue lisääLemmenjoki on pinta-alaltaan suurin kansallispuistomme. Euroopan suurimmaksi tiettömäksi alueeksikin mainittu luonnonsuojelualue soveltuu erityisesti useamman päivän erämaavaelluksille, mutta myös päiväretkien kohteeksi. Tällä kertaa vietimme helteisen viikon Lemmenjoen maisemissa.
Lue lisääVirolahden bunkkerimuseon maastossa Tuntemattoman polulla seurataan Tuntemattoman sotilaan saappaanjäljissä toisen maailmansodan historiaa. Samaa teemaa sivuaa reilun neljän kilometrin mittainen Erämaan polku. Bunkkerimuseon sisänäyttely ja ulkomuseoalueen linnoituskohteet ja tykkipuisto ovat myös tutustumisen arvoisia.
Lue lisääAutoton retkeilijä pääsee Kurjenrahkan kansallispuistoon bussilla. Turun joukkoliikenteen Fölin keltavalkoiset autot ajavat Turun keskustasta kansallispuiston portille kesäkuun alusta elokuun alkuun joka päivä. Hyppäsin bussiin kauppatorin pysäkiltä ja lähdin helteiselle luonnonsuojelualueelle.
Lue lisääSaaristomeren kansallispuiston helmi Örö hemmotteli retkeläisiä kesäisillä keleillä toukokuun puolivälissä. Kahden päivän aikana ehdimme tutustua entiseen linnakesaareen kävellen ja polkupyörillä. Telttayöpymiseen toi lisää tunnelmaa saarella päivällä tehty susihavainto.
Lue lisääSuuri retkeilyvinkkikirja tarjoaa yli 500 hyödyllistä ja hyväksi havaittua niksiä ja neuvoa retkeilyyn sekä luonnossa liikkumiseen. Kirjan monipuolisesta sisällöstä hyötyvät niin aloittelevat päiväretkeilijät kuin vaellukselle suuntaavat konkarit.
Lue lisääTalviseen kansallispuistoon voi lähteä suksien ja lumikenkien lisäksi vaikka potkukelkalla. Potkuri on ollut perinteinen kulkupeli Suomen talvessa. Kelkkaretken kohteiksi soveltuvat erityisesti loivapiirteiset maastot ja vesistöt.
Lue lisääOleilu pilkkopimeässä metsässä ilman valoa ei ole ehkä ensimmäinen mielikuva mikä herää, kun ajattelee retkeilyä. Pimeys on kuitenkin kulmakivi Local Wilderness Oulu:n ohjatulla “Pelekääkkö nää pimiää” -retkellä. Pääsin mukaan kyseiselle retkelle ja nyt kerron, mitä kaikkea sain kokea pimeässä metsässä.
Lue lisääOlemme tottuneet tasalämpöiseen kotiin, juoksevaan veteen ja pehmeään sänkyyn - vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Ei siis ihme, että ajatus yön yli retkestä voi tuntua vaikealta.
Lue lisääMerellä sijaitseviin kansallispuistoihin pääseminen ilman omaa venettä vaatii hieman vaivaa. Tällä kertaa hyppäsin partiolippukunta Uudenkaupungin Merihaiden vanhan troolarin kyytiin ja lähdin Selkämeren kansallispuistoon. Laiva oli lastattu Lounais-Suomen Partiopiirin aikuispartiolaisilla.
Lue lisääKahden yön bikepacking-retken reitti tulisi viemään Karkkilan Ruuhilammelta Lopen kautta Tammelaan. Liesjärven kansallispuiston Hyypiön kämpällä istutaan iltaa ja jäädään yöksi Tammelan kunnanjohtajan Kalle Larssonin kanssa. Keskiviikkona kotimatka vie Kyynäränharjun kautta kansallispuiston läpi ja sieltä Somerolle.
Lue lisääReppuretki kansallispuistoon -kirja on kattava kansallispuisto-opas, kokeneen eräoppaan reissutarina sekä näyttävä valokuvakirja samojen kansien välissä. Reppuretki-sivuston ylläpitäjien, eräopas Olli Järvenkylän ja valokuvaaja Tomi Rantasen tuore kirja vie lukijan Suomen komeimpiin maisemiin ja esittelee kaikki 41 kansallispuistoa. Kirjaa saa nyt kirja- ja verkkokaupoista.
Lue lisääLuonnossa liikkumisen muodot ja samalla myös vuokrattavien varusteiden kirjo ovat viime vuosien aikana monipuolistuneet hurjasti, niin kesällä kuin talvellakin. Vietin retkikaverini kanssa pitkän viikonlopun Pyhä-Luoston kansallistunturin maisemissa helmikuun alussa. Pyhä-triathloniini kuului lumikenkäilyä, karvapohjasuksilla hiihtelyä ja sähköläskärillä ajelua lumisissa maisemissa.
Lue lisääYhä useampi luonnossa liikkumisesta kiinnostunut lähtee oppaan mukana kansallispuistoon. Ammattitaitoisesti ja turvallisesti toteutettu retki sopii varsinkin aloittelevalle retkeilijälle. Opastetulla retkellä ja sopivilla välineillä saa enemmän irti kohteesta, sen luonnosta ja historiasta.
Lue lisääTalviretkeilyn ehkä tärkein varuste on makuupussi. On oleellista, että pussi pitää kylmyyden poissa ja nukkujan turvassa kovillakin pakkasilla. Hyvien unien jälkeen matkanteko on taas kevyttä. Reppuretki testasi monien suosittelujen jälkeen Cumuluksen Teneqa 1000 -makuupussin.
Lue lisää