Leijuvasta teltasta on moneksi

Tentsile saattaa olla luonnossa erikoinen näky ja mielenkiintoinen kokemus nukkujalle.

 Puiden väliin ripustetusta teltasta, Tentsilestä on moneksi. Useimmiten se taitaa taipua ”perusleirin” makuupaikaksi, mutta tapaapa sitä myös vaeltajilla erämaassa.

Ilta alkaa hämärtää Ivalojoen muinaisen uoman törmällä Inarin Törmäsessä. Forrest Gamp Laplandin luontoyrittäjä Juha Laitinen harppoo määrätietoisesti männikkökankaalla nyytti kainalossaan. Tarkoitus on vielä ennen pimeän tuloa virittää puiden väliin minulle yösijaksi leijuva teltta.

Puuteltaksikin mainittu Tentsile on viime vuosina lyönyt itsensä lävitse retkeily- ja ulkoilumaailmassa. Innovaation takana ovat brittiläiset arkkitehti Alex Shirley-Smith ja muotoilija Kirk Kirchev. Ilmassa leijuva ja valaistu majoite näyttää pimenevässä metsässä salaperäiseltä, jopa hieman ”ufomaiselta”. Maahantuojan eri Tentsile-malleihin pääset tutustumaan täältä.

Itselläni on hieman epäluuloinen suhtautuminen Tentsilen soveltuvuuteen yösijaksi. Toki vajaan metrin maanpinnan yläpuolella leijuvan majoitteen pohja on poissa kivistä, juurista ja muista epätasaisuuksista. Mutta niinhän on trampoliinillakin.

Tentsilen pystytys on syytä tehdä huolellisesti.

Eräopas Laitinen mittailee hetken puiden sijaintia ja kiinnittää kolmeen puuhun kirkkaan väriset kiinnitysliinat. Ne muistuttavat kuorma-autojen kuormausliinoja ja kestävät melkoisen kuormituksen. En todennäköisesti ainakaan tule tipahtamaan majoitteen mukana maahan.

Forrest Gamp Lapland tarjoaa matkailijoille autenttisia Tentsile-kokemuksia kotitukikohdassaan. Tarjolla on yhden, kahden ja kolmen hengen puutelttoja. Tervetulleita ovat niin yksittäiset matkailijat, retkeilijät kuin ryhmätkin. Maksimissaan FGL:n Tentsile-majoitteisiin voidaan ottaa yksitoista henkilöä. Tulevan yön tulen viettämään kahden hengen puuteltassa.

Juha Laitinen on pitkän linjan luontomatkailuyrittäjä ja hänen yrityksensä tarjoaa kaiken, mitä vaativa luontomatkailija tarvitsee. Tarjolla on räätälöityjä luontopalveluita opastetuista päiväretkistä useamman vuorokauden erämaaelämyksiin eri vuodenaikoina. Urho Kekkosen kansallispuisto, Kessi-Vätsärin erämaa-alue ja Inarijärvi ovat maastoja, mihin yritys vie asiakkaansa turvallisesti.

Leijuva teltta kestää isommankin painon.

Tulevalla talvikaudella Forrest Gamp Lapland tarjoaa erilaisia päivä- ja iltaretkiä sekä pitemmän seikkailun Kessi-Vätsärin erämaan rauhaan. Lumi, pakkanen, hiljaisuus - talveen taittunut Lapin luonto on elämys, jonka kokemista suosittelen vahvasti. Siellä se luonto nietosten ja lumikuorrutusten alla vaieten lepää ja odottaa tulevaa kevättä ja kesää.

Ohjelman ja Tentsile-majoituksen lisäksi yrityksellä on tarjolla luonnollisesti myös tunnelmallinen sauna ja herkullista ruokaa. Laitinen on koulutukseltaan myös eräkokki ja hyödyntää ruuanlaitossa itsekerättyjä, -metsästettyjä ja -kalastettuja raaka-aineita. Illalla pääsin nauttimaan hänen valmistamistaan kala- ja sieniherkuista ennen leijuvaan yösijaani kiipeämistä.

Tentsilessä makuualustan alle on levitetty avaruushuopa, jonka tarkoitus on ehkäistä alapuolelta tulevaa viileää ilmaa. Makaan makuupussissa keskellä avaruussukkulaani. Laitinen on virittänyt kahden hengen Tentsilen siten, että majoitteen pohjan keskilinjaa kulkeva kiristyshihna ei jaa telttaa kahdeksi erilliseksi makuualueeksi. Hihnaa kiristämällä keskilinja nousisi ylemmäksi ja sen molemmille puolille muodostuisi makuupaikat kahdelle henkilölle.

Verkon läpi voi ihailla tähtitaivasta kirkkaana yönä.

Koska yöksi ei ole luvassa sadetta, olemme irrottaneet teltan sadekatoksen osittain ja rullanneet sen Tentsilen toiseen päähän. Sieltä sen saisi tarvittaessa vetäistyä takaisin nopeasti. Makuupussiin päästyäni sammutan otsalampun.

Nyt pystyn tarkastelemaan ympäröivää metsää ja hiljalleen tummenevaa taivasta hyttysverkon lävitse. Lännessä päivän kajo vielä värjää taivasta. Samaan aikaan taivaalle kohoava kuu tuo oman lumonsa yöpymiseen.

Alan erottaa tähtiä puiden välistä. Pieni mahdollisuus on myös syksyn ensimmäisten revontulien näkemiseen. Useimmiten kylläkin nukahdan saman tien raittiissa ilmassa ja pohdin, ehtisinkö taivaan tulia näkemään. Ennen nukahtamista myös mietin, kuinka mahtaa samaan aikaan sujua Tentsile-vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Tentsile lampun valossa.

Urho Kekkosen kansallispuisto on Riku Tähtiselle tuttu vaellusmaasto jo vuosien takaa. Tänäkin syksynä syysvaelluksen kohteeksi valikoitui monipuolisesta maastostaan tunnettu koilliskaira. Lähes jokaiselta Urkkipuiston kolkalta löytyy myös metsää ja sitä Tähtinen tarvitseekin jokaisen vaelluspäivänsä päätteeksi. Hänellä on nimittäin yösijana mukanaan puihin ripustettava teltta.

Ensimmäisen Tentsilensä Riku Tähtinen hankki jo reilu kolme vuotta sitten. Yhden hengen Unan ei ollut mikään heräteostos, sillä leijuviin majoitteisiin Tähtinen oli tutustunut perusteellisesti Riihimäen erämessuilla. Uudesta majoitemallista hän kiinnostui nähtyään sellaisen videolla.

- Ostopäätös syntyi saman tien heti ensimmäisellä kerralla, kun kävin siihen makuulle, hän muistelee.

Eri ihmiset mieltyvät erilaisiin majoitusratkaisuihin. Yksi nukkuu teltassa, toinen roikkuu riippumatossa. Kolmannen mielestä avotuli ja taivas ovat parasta laavusta katsellessa. Riku Tähtisen mukaan Tentsile on juuri hänelle sopivin ja paras majoitusmuoto vaelluksella.

Flite 3G -Tentsile painaa vajaat 4 kiloa.

- Tykkäisin myös riippumatosta, mutta siinä en pääse nukkumaan kyljelläni ja vatsallani niin helposti kuin Tentisilessä. Toinen mikä siitä tekee ihanan, niin aina on selän alla sama tasainen alusta. Ei haittaa kivet, kannot eikä epätasainen maasto, Tähtinen toteaa.

Riku Tähtinen käyttää Tentsile-majoitettaan monenlaisissa ympäristöissä, mökkireissuilta vaellusreissuille. Vaellusreissuilla mukana ovat olleet myös omat pojat. Nykyään hänellä on kahden hengen Flite 3G. Kaikkine varusteineen (sisäteltta, päälikangas, kaaret, kiinnitysliinat ja kiristimet) majoite painaa noin 3,8 kiloa.

Teltan sisäkorkeus on noin 90 senttimetriä ja maksimikuorma 220 kiloa. Vaellukseen soveltuvat mallit maksavat noin 220-450 euroa. Osaan Tentsile-teltoista mennään sisään keskellä sijaitsevan pohjan lävitse, osaan istahdetaan teltan reunalta. Tähtisen kahden hengen Tentsilessä oviaukot ovat molemmilla puolilla. Tentsilen virittämiseen kolmen puun väliin Tähtisellä menee kymmenisen minuuttia. Kiinnittämiseen käytetään apuna ”puun halaajia”, joiden tehtävä on estää puun vahingoittuminen.

Puunhalaajalla voi varmistaa että männyn kuori ei vahingoitu.

Riku Tähtinen kannustaa kokeilemaan nukkumista Tentsilessä ennen oman puuteltan hankkimista, sillä majoite ei välttämättä sovellu jokaiselle. Useat matkailuyritykset eri puolella Suomea, saaristosta Lapin tuntureille tarjoavat nykyään Tentsile-majoitusta. Yksi pohjoisimmista Tentsile-majoituksen tarjoajista on Forrest Gamp Lapland.

No entä se ensimmäinen, oma yöni leijuvassa pedissä? Lieviä revontulia oli kuulemma pohjoisen taivaalla vilahtanut, mutta niistä olin autuaan tietämätön. Nukuin kuin tukki aamuun asti. Olin pysynyt teltan keskiosassa, vaikka useimmiten pyörinkin makuupussin kanssa kyljeltä selälleni ja edelleen toiselle kyljelle.

Vaellukselle Lapin erämaahan pakkaan edelleenkin mukaan hyvin palvelleen laavuni. Kiinteässä leirissä sen sijaan voin hyvinkin jatkossa kuvitella nukkuvani Tentsilessä, ainakin itsekseni. Luulen, että samassa puuteltassa useamman henkilön kanssa vietettävä yö voi vaatia vielä hieman lisää toteuttelua. Ehkä sekin hetki vielä tulee.