Reppuretki järjestää retkeilypäivän Järvenpäässä

Rantapuiston retkeilypäivä 2021.

Järvenpääläiset pääsivät äänestämään kaupunkilaisten ideoista juhlavuodeksi 2021. Yksi voittaneista ehdotuksista on Rantapuiston retkeilypäivä, joka ensi kesäkuussa esittelee kaupungin sydämessä retkeilyä ja luonnossa liikkumista monipuolisesti. Halukkailla on myös mahdollisuus yöpyä Tuusulanjärven rannalla.

Kuntalaiset pääsivät marraskuussa äänestämään kaupunkilaisten ideoista Järvenpään kaupungin 70-vuotisjuhlavuodelle. Kaupungin kulttuuripalvelut on varannut ensi vuoden juhlatoteutuksiin 50 000 euroa, joka jaettiin osallistuvan budjetoinnin kautta.

Syyskuun loppuun kestäneessä ideahaussa saatiin 63 ehdotusta, joista äänestykseen selvisi 44. Yhdistysten, yritysten ja yksityisten kuntalaisten tekemissä ehdotuksissa oli monipuolisesti tapahtumia, teoksia, elämyksiä ja myös pidempiä projekteja. Ehdotusten hintahaitari oli tuhannesta eurosta kolmeenkymmeneen tuhanteen euroon.

Rantapuiston retkeilypäivän idean takana on Reppuretken Olli Järvenkylä.

Rantapuiston retkeilypäivän ehdotuksen takana on Reppuretken järvenpääläinen eräopas ja tuottaja Olli Järvenkylä. Kesäkuulle suunnitellussa tapahtumassa kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan erilaisiin luonnossa liikkumisen ja retkeilyn muotoihin sekä välineisiin maalla ja vesillä.

- Harvalla kaupungilla on näin upeaa luontokohdetta aivan kaupungin ytimessä kuin meillä Järvenpäässä. Loppukesästä vietin aikaa Rantapuistossa ja sain idean kaikille kaupunkilaisille suunnatusta retkeilytapahtumasta.

Viheralueen viime vuosien kasvojen kohotus on entisestään lisännyt alueen käyttöä. Mutta on Rantapuisto vetänyt puoleensa aikaisemminkin.

- Mukulana käytiin kesäisin onkimassa särkikaloja järveen laskevalla Loutinojalla ja talven ensimmäisillä heikoilla jäillä tietenkin mulaamassa. Muistan myös, kuinka teininä mentiin kesäloman aluksi Rantapuistoon kuuntelemaan uutta radiokanavaa, Rockradiota. Puiston terijoensalavat ovat kasvaneet neljässäkymmenessä vuodessa ohuista riu’uista jättiläispuiksi, Järvenkylä kertoo.

Idyllinen puisto keskustassa sopii hyvin retkeilytapahtumaan.

Olli Järvenkylä kertoo, että tapahtumaan osallistumista tarjotaan ulkoilu- ja retkeilyteemaan sopiville paikallisille järjestöille sekä yrittäjille, joiden kanssa tapahtuma yhteisesti toteutetaan.

- Luonto ja retkeily ovat kovassa nosteessa ja parhaimmillaan mukaan tulevat järjestöt voisivat saada uusia jäseniä toimintaansa ja kaupunkilaiset löytäisivät polun uuteen luontoharrastukseen.

Järvenkylän mukaan Rantapuistossa voisi olla esillä esimerkiksi retkeily ja vaeltaminen, maastopyöräily, melominen, kalastaminen, luonnonsuojelu, suppailu, suunnistaminen ja monet muut luonnossa liikkumisen muodot geokätköilystä polkujuoksuun.

Rantapuiston kaislikkoa.

Retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen liittyy myös ruoka ja eväät. Järvenkylä lupailee paikalle myös nuotiopaikkoja missä kaupunkilaiset pääsisivät paistamaan ja grillaamaan retkieväitään. Tapahtuman toteuttajat voisivat mahdollisesti myös myydä valmistamiaan retkiherkkuja yleisölle.

Olli Järvenkylän suunnitelmien mukaan Rantapuiston retkeilypäivän kruunaisi koko kaupungin yhteinen telttailuyö, joka toteutetaan valvotusti. Rantapuiston nurmelta voisi varata itselleen telttapaikan ja viettää yön Tuusulanjärven rannalla.

- Teltattomille pyrittäisiin järjestämään mahdollisuus teltan vuokraamiseen ja esittelyyn yritetään saada myös riippumattoja ja niin sanottuja puutelttoja, Järvenkylä kaavailee.