Peseytyminen vaelluksella - oksaan ripustettava retkisuihku
Artikkeli kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Scandinavian Outdoor Storen kanssa. Teksti sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista Reppuretki saa pienen komission auttamaan sivuston ylläpitämisessä.
Sea to Summit Pocket Shower -tuotearvostelu
Usean päivän retkillä elämä yksinkertaistuu perusasioihin. Syöminen, nukkuminen, säältä suojautuminen sekä peseytyminen. Kolme ensimmäistä ovat melko helppoja ratkaistavia, mutta puhtaus ja hygienia saattaa joskus olla hankalampi ongelma sekä monen aloittelevan retkeilijän suurin huolenaihe.
Kun pintavedet ovat jääkylmiä, tai pelkkä uiminen ei vain tunnu tarpeeksi puhdistavalta, yksi suosikkivarusteistani reissussa on taskuun mahtuva * Sea to Summit matkasuihku. Se on kulkenut mukanani vuosikausia, varsinkin kaikilla pyöräretkilläni.
Kesäaikaan huuhdon hiet ja pölyt iholtani mieluiten uimalla. Jos pelkkä uiminen ei riitä tai ole muuten mahdollista, käyn leirintäalueella tai vastaavassa kysymässä pelkän suihkun hintaa. Jos sellaistakaan vaihtoehtoa ei ole tarjolla, saattaa tilanne eskaloitua pian niin vakavaksi, etten hajun vuoksi viihdy enää edes yksin teltassa. Tällaisissa tilanteissa retkisuihku on kuin taivaan lahja, pelastaen koko päiväni. Harvasta asiasta nimittäin tulee pitkällä vaelluksella niin hyvä olo, kuin puhtaudesta.
Sea to Summit retkisuihku on erittäin yksinkertainen ja kätevä keksintö. Kyseessä on siis pieneen kokoon menevä 10 litran suihkupussi, jonka pohjassa on säädettävä suutin. Kun pussin täyttää vedellä ja ripustaa oksaan, voi vaelluksellakin saada kunnon saippuapesun.
Pussin voi täyttää mistä vain vettä sattuu löytymään - järvestä, joesta, hautausmaan kukkienkasteluhanasta, tai pyöräretkillä joskus vaikka lähellä leiripaikkaa sijaitsevan hotellin hanasta. Retkisuihkun muodon takia sitä on hankala saada täyteen matalista puroista, jolloin loput vedet on parempi kauhoa vaikka kuksalla tai kattilalla. Pussin yläosa rullataan kiinni ja päät yhdistetään kantokahvaksi.
Jos yhtenä ongelmana uimiselle on pintaveden kylmyys, eikä paleleminen houkuttele, saatan keittää viimeisen litran tai pari kuumaksi Trangialla ja saada veden sitä kautta mukavan lämpimäksi. Mikäli vietän leiripaikassani toisenkin yön, asetan mustasta kankaasta tehdyn suihkupussin aurinkoiseen paikkaan lämpiämään päivän ajaksi.
Sopivan korkuisen ja tarpeeksi vahvan oksan löytäminen saattaa vaatia etsimistä. Liian matalalle ripustaminen aiheuttaa kyykkimistä, ja korkealle nostaminen voi olla hankalaa täyden pussin kanssa. Yleensä hyvä suihkuttelupaikka kuitenkin löytyy ennen pitkää. Tarvittaessa voi käyttää laavun päätypuuta, naulaa autiotuvan ulkoseinässä, tai eräänkin kerran vaikka lintutornin tyven poikkilautaa. Tuotteen mukana tulevaa kuuden metrin narua en muista käyttäneeni koskaan ripustamiseen, vaan aina oksan tai muun vastaavan ympärille asetettavaa kantokahvaa. Naru toimii kylläkin oikein hyvin pyykkien kuivaamiseen.
Yksityisyydestäni tarkkana odotan mieluiten vielä hämärän tuloa, jotta saan varmemmin peseytyä ilman keskeytystä. Joskus saatan ripustaa myös tarpin näkösuojaksi paikalle mahdollisesti ilmaantuvien retkeilijöiden hyvinvoinnin varjelemiseksi. Aina olen joka tapauksessa paikassa, jossa muu liikenne on erittäin epätodennäköistä.
10 litraa riittää hyvin yhteen suihkuun jopa minunlaiselleni lutraajalle. Valmistajan mukaan tämä tarjoaa reilun 7 minuutin suihkun, ja aikaa voi lisätä sulkemalla suuttimen saippuoidessa. Suihkupää on portaattomasti säädettävissä kääntämällä (yleensä vahingossa ensin väärään suuntaan, ellei satu katsomaan pohjasta ohjeita). Vedenpaine ei toki vastaa oikeaa suihkua, mutta sekin on aivan tarpeeksi. Oma hiustyylini on tosin mallia Kekkonen, mikä tietysti helpottaa toimenpidettä jonkin verran.
Tämä varuste ei ole koolla pilattu, vaan taittuu taskuun ja painaa vain 120 grammaa. Täten käyttömahdollisuuksiakin on monipuolisesti. Retkisuihku on mukana rinkkavaelluksella, pyöräretkellä tai road tripillä. Leiripaikalla ripustan sen joskus käsienpesupisteeksi, vaikken varsinaista suihkua tarvitsisikaan. Tästä saa myös mökkisuihkun, ja olenpa sitä joskus hädässä käyttänyt kastelukannunakin.
Pyykin pesu vaelluksella on myös yksi mahdollinen käyttötapa pussille. Eli likaiset vaatteet sisään, vettä ja pesuainetta perään, pussi kiinni ja ravistelua. Toki viimeistään tämän jälkeen suihkupussia ei voi enää käyttää juomaveden kantamiseen.
Huomaathan, että saippuan tai muun pesuaineen käyttäminen kuuluu tapahtua mahdollisimman kaukana vesistöistä. Biohajoavat aineet ovat yleensä parempi valinta, mutta edes biohajoavaa saippuaa ei saisi päästää veteen, koska sekin sisältää aineita, jotka ovat myrkyllisiä tai vahingollisia joillekin vesieliöille. Lisäksi maastossa biohajoava aine ei välttämättä olekaan enää biohajoava järvessä.
Suosittelen * Sea to Summit -matkasuihkua myös kestävyyden puolesta, vaikka monissa kuvissa näkyvä kappale onkin jo toinen ostamani. Ensimmäinen suihku kesti omassa käytössä lähes 8 vuotta, kunnes unohtui talvipakkasilla käsienpesuhanana toimiessaan saunaan, jossa sisällä ollut vesi jäätyi ja repi saumat vuotaviksi.
En tiedä tulenko enää jatkamaan pitkiä pyöräretkiä, mutta road tripeillä haluan retkisuihkun ehdottomasti mukaan varasuunnitelmana hankalia tilanteita varten. Päätös ostaa uusi samanlainen oli siis erittäin helppo, mikä kertoo itse tuotteestakin paljon.