Varustelista: Retkipyöräily - Tomi Rantanen
Artikkeli kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Scandinavian Outdoor Storen kanssa. Teksti sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista Reppuretki saa pienen komission auttamaan sivuston ylläpitämisessä.
Retkipyöräily on parasta mitä ihminen voi yksin tehdä. Tässä sarjassa kerron rakkaasta harrastuksestani ja annan vinkkejä pyörämatkojen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Osa 1: Miksi lähteä pyöräretkelle
Osa 2: Miten suunnitella pyöräretki
Osa 3: Varusteet retkipyöräilyyn:
Lähdin ensimmäiselle pyöräretkelleni vuonna 2013. Halusin panostaa heti alkuun kunnon varusteisiin, jotka kestäisivät pitkään. Minulla oli jo silloin aavistus, että saatan harrastaa lajia paljonkin, joten käytin aikaa tuotteiden valintaan ja tutkimiseen. Ounastelin aivan oikein, koska olen sittemmin viettänyt erinäisillä pyörämatkoilla aikaa yhteensä lähes 1000 päivää.
Suuri osa näistä ensimmäisistä 7 vuotta sitten ostetuista varusteista on edelleen käytössä, jotkut taas ovat tulleet myöhemmin mukaan. Kaikkia on testattu hartaasti monissa olosuhteissa - mereltä vuoristoon, helteestä pakkaseen ja vastatuulesta hirmumyrskyyn.
Huom: Minun tyylini matkustaa pyörällä on hidas ja nautiskeleva, joten grammojen sijasta painossa viilaan pikemminkin kiloja. Tavaraa on siis mukana niin paljon, että polkeminen on paikoitellen raskasta. Leirielämä toisaalta on tällöin mukavampaa kuin ultrakevyenä reissatessa. Itse vietän aina enemmän aikaa telttaillen ja valokuvaten kuin satulassa istuen, joten tämä pakkaustyyli sopii minulle. Vauhdikkaammin kulkevien kannattanee lastata kevyemmin.
YÖPYMISVÄLINEET
Teltta: * MSR Hubba - yhden hengen ultakevyt teltta. Itsestään pystyssä pysyvä kupolimalli, nopea pystyttää, kestävä, on pitänyt minut kuivana rankassakin sateessa - täydellisyyttä hipova teltta. Mukana on myös alustarppi (footprint), jota käytän joskus mieluummin pyörän sadesuojana tai teltan päälle pingotettuna. (Lue arvostelu)
Makuupussi: * Marmot Never Summer - kelvollinen ja lämmin untuvapussi. En erityisesti pidä helteestä, joten tykkään polkea viileässä ilmastossa, kuten Pohjois-Norjan nollakeleissä kesälläkin. Siksi kesäteltan kaverina on talvimakuupussi kylmiä öitä varten.
Tätä en kuitenkaan ostaisi enää uutena - näin rankassa käytössä makuupussi tarvitsee lokerorointijärjestelmän kankaan sisälle estämään untuvan liiallista liikkumista, sekä kunnon kosteuskäsittelyn. Ehkä mikään pussi ei kestä jatkuvaa käyttöä vuodesta toiseen pitkillä retkillä, joiden aikana on hankala pitää makuupussista hyvää huolta, mutta seuraavaksi kokeilen mieluummin paljon suositeltua Cumulus-merkkiä.
Makuualusta: Ohut epämukava vaahtomuovialusta, jonka olen leikannut vielä tavallistakin kapeammaksi sulloakseni sen helpommin pyörälaukkuun. Toisaalta ei paina eikä maksa juuri mitään ja nukun silti kuin tukki kovallakin alustalla.
RUOKA JA PESUVÄLINEET
Keitin: * Trangian 25-3 UL kaasukeitin - jokseenkin iso ja painava, mutta mukava olla mukana kun täytyy kokata kunnon ateria useammalla pannulla. Valitsin kaasun, koska sitä on helpompi ja siistimpi käsitellä. Mustia kattiloita en suosittele, koska ajan kanssa pinta lohkeilee ja päätynee osittain ruokaan.
Gourmet-ruokaa tulee tehtyä kuitenkin sen verran harvoin, että nykyään olen siirtynyt käyttämään suoraan kaasupulloon ruuvattavaa kattilanpidikettä tilan ja painon säästämiseksi. Ihan kelpo vaihtoehto sekin, kunhan ei tuule paljoa.
Pyykinpesu: * Ortliebin kokoontaitettava kulho - mukana kulkeva tiskiallas. Erinomainen mm. vaatteiden pesua varten.
Suihku: * Sea To Summit Pocket Shower - 10 litran pussi oksaan ripustettava pussi suihkupäällä. Ei ole käytössä kovin usein, koska käyn pääasiassa uimassa tai käyn leirintäalueella maksamassa pelkästä suihkusta, mutta mahtava luksusväline silloin kun muita vaihtoehtoja ei ole. Materiaali mustaa, jotta vettä voi lämmittää auringossa. Toimii leirissä myös hanana käsienpesua varten.
Pyyhe: Ensimmäisillä retkillä mukana oli pieneen kokoon taittuva * retkipyyhe. Hukattuani sen käytin pitkään tavallista pyyhettä, koska peseytyminen vain on mukavampaa kun voi kääriytyä jälkeenpäin kunnon pyyhkeen sisään. Nykyään mukana on taas vähemmän tilaa vievä Packtowl.
ERITYISESTI PYÖRÄILYYN
Tavaroiden säilytys: * Ortliebin pyörälaukut - edelleen parhaat. Back Roller -sivulaukut edessä ja takana, 31 litran rack pack takana tavaratelineen päällä, sekä tankolaukku. Näistä ei mene vesi läpi, vaikka aivan yhtä tuhoutumattomia eivät uudemmat mallit (3-5v sitten ostetut) ole vanhempiin verrattuna. Sitä uudemmista ei ole kokemusta, mutta en ole kuullut että mikään kilpailija olisi ainakaan mennyt Ortliebeista ohi.
Ketjuöljy: Rock'N'Roll Extreme - puhdistaa ja voitelee yhtäaikaa, mitäpä muutakaan voisi toivoa?
Otsalamppu: * Ledlenser MH10 - ajaudun aika usein polkemaan vielä pimeän tullen, joten otsalampusta täytyy löytyä tarpeeksi valoa ja virtaa. Tässä on molempia.
Huolto: Pari varakumia, jarrupalat, työhanskat, monitoimityökalu… sekä tärkeimmät eli nippusiteet ja jeesusteippi. Niillä kahdella saa korjattua mitä vaan. En kanna mukana kaikkia varaosia, koska olen tähänkin mennessä kaikissa ongelmatilanteissa päässyt vähintään yhdellä vaiheella linkuttaen korjaajalle asti. Ja aina voi liftata kyydin.
MUUTA
Hyönteistorjunta: Joskus on mukana pieni pullo permetriiniä kenkiin ja vaatteisiin suihkutettavaksi punkkien varalta. Sekä punkkipihdit jos permetriini ei toimikaan.
Pukeutuminen: Pari vaatekertaa löysiä, mukavia, kevyitä ja helposti kuivuvia ulkoiluvaatteita, sekä yksi setti tavallisia vaatteita jos en halua näyttää pyöräilijältä vapaapäivänä. Villasukat, pipo, hanskat, takki ja fleecekerrasto kylmän sään varalta. Lämpimät vaatteet vievät paljon tilaa laukuissa, mutta näissä en halua tinkiä silloin kun elohopea putoaa sinisen puolelle.
Kengät: Poljen tavallisilla lenkkareilla. Hyppään jatkuvasti alas satulasta ja pois tieltä valokuvia etsimään, joten lukkokengät eivät yksinkertaisesti toimi. Eli kuten yleensä, mukavuus on tärkeämpää kuin tehokkuus. Mukana on myös sandaalit uimista varten, tai kun kenkiä pitää kuivata leiripaikalla.
Ensiapupakkaus: Aina mukana. Vielä en ole tarvinnut.
Valokuvaajana raahaan toki lisäksi mukana kilokaupalla elektroniikkaa, jota en millään muotoa suosittele muille, mutta mainitaan nyt tässä. Kamerana toimii Nikon D610, jossa on kiinni Tamron 24-70mm f/2.8. Pelkästään ne painavat yhteensä 1,7kg. Lisäksi Manfrotton BeFree matkajalusta, ND1000-filtteri, Macbook Air kuvankäsittelyyn ja kirjoittamiseen, raskas varavirtalähde, sekä kasa latureita ja kaapeleita. Pisimmillä retkillä kovalevyjäkin täytyy ostaa matkan varrella lisää kun timelapse-varastot alkavat täyttyä.
—
Tässä siis minun tapani pakata laukut pitkiä polkaisuja varten. Lisäpainoa tulee myös varsinkin runsaasta määrästä ruokaa ja vettä, koska haluan säilyttää mahdollisuuden jäädä lähes koska tahansa hyvälle kuvaus- tai leiripaikalle pariksi yöksi ilman eväiden loppumista. Lisäksi tietysti suihkukassi ja muuta sekalaista pientä sälää löytyy myös laukkujen pohjalta.
Ylämäissä tulee helposti mietittyä pärjäisikö vähemmälläkin - ja vastaus on tietysti kyllä - mutta kuitenkin nautin lopulta enemmän siitä, että retkellä voi tehdä muutakin kuin polkea, syödä ja nukkua. Koska tien päällä oleminen on tärkeämpää kuin määränpää.