Vastuullista luontomatkailua Hossassa

Pyörälautta.jpg

Artikkeli kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Visit Suomussalmen kanssa.


Yhä useampi matkailuyritys kiinnittää entistä enemmän huomiota vastuullisuuteen majoitus- ja palvelutarjonnassaan. Myös asiakkaat ovat aikaisempaa ympäristötietoisempia ja vaativat yrityksiltä vastuullista toimintaa luontoa ja kulttuuriympäristöä vahingoittamatta. Hossan kansallispuiston rajalla majoitusta ja ohjelmapalveluja tarjoava sekä välineitä vuokraava Kainuun Luontoretket on tarttunut haasteeseen tosissaan. 

Kainuun Luontoretkien tukikohta sijaitsee Suomen viimeisimmän kansallispuiston etelärajalla Joukojärven rannalla. Yrittäjä, erä- ja luonto-opas Timo Kaikkonen ottaa meidät vastaan harmaahirsisen rakennuksen edustalla. Vanha rakennus on saanut katolleen modernia tekniikkaa ja aurinkopaneelit tuottavat kaiken kohteessa tarvittavan sähkön. Kainuun Luontoretkien vuokrattavat mökit ovat muutenkin mainioita esimerkkejä kiertotaloudesta. Osa rakennuksista on 1800-luvulta ja niiden laajentamiseen sekä sisustukseen on käytetty kierrätysmateriaaleja.

Vanhassa hirsimökissä on tunnelmaa.

Luontomatkailuyrittäjänä Kaikkonen on vielä melko tuore, mutta Hossassa ja lähialueella toimimisesta hänellä on vuosikymmenten kokemus. Hänen sukunsa on asunut alueella 1850-luvulta lähtien ja ympäröivät maat ja vedet ovat Timolle erittäin tuttuja. Sukupolvien ajan luonnosta on haettu kalat, hirvet, marjat ja sienet. Kansallispuiston perustaminen on rajoittanut muun muassa paikallisten asukkaiden kalastusmahdollisuuksia, mutta Kainuun Luontoretket käyttää runsaasti lähialueen raaka-aineita nuotioruokailuissaan.

Majoitumme Luontoretkien Riihelään, joka nimensä mukaisesti on koottu kahdesta vanhasta riihestä. Savuriihen sisältä mustuneet seinät vievät ajatukset entisaikojen maaseudulle ja Ilmari Kiannon sanoittamaan Nälkämaan lauluun. Keittiön ruokailutilasta aukeaa koko seinän kokoinen ikkuna, aivan kuin taulu, kainuulaiseen järvimaisemaan. Pirtti jatkuu kohti järven rantaa talon levyisenä katettuna ja lasitettuna kuistina. Tässä voisi istuskella tuntikausia valon ja tuulen tuomia muutoksia seuraten, kansallispuistoon tuijottaen.

Läskipyörät ekoretkellä.

Rakennuksen ympärillä liikkumista on helpotettu laudoitetulla reiteillä jota pitkin pääsee myös rantaan. Rannassa on perämoottorilla varustettu lautta, jolla Timo Kaikkonen kuljettaa pyöräilijöitä Hossan kansallispuiston upeille maastopyöräilyreiteille. Joukojärven vastarannalle koukkaa reiteistä pisin, Sininen saavutus, joka on 50 kilometrin mittainen rengasreitti. Siirrämme sähköavusteiset läskipyörät lauttaan ja suuntaamme pyöräilemään Hossan komeisiin harju- ja järvimaisemiin. Huomioitavaa on, että maastossa pyöräily on sallittua vain maastopyöräilyreiteillä.

Timo esittelee pyörien toiminnan ja kertaa turvallisuusohjeet eräoppaan ammattitaidolla. Täällä mennään turvallisuus edellä niin melonnassa, pyöräilyssä kuin muussakin toiminnassa. Pelastusliivit ovat vesillä liikkuessa päällä ja ilman kypärää ei pyörän selkään kiivetä. Kainuun Luontoretkien kalusto on erittäin hyväkuntoista. Niin efatit, kajakit kuin inkkarikanootitkin kiiltelevät uutuuttaan ja sama pätee talvikauden välineisiin. Välineistön vuokrahintoihin voit tutustua täällä.

Sähköavusteisella metsässäkin on helppo kulkea.

Teemme lyhyen lenkin kansallispuistossa ja pakko on kehua, kuinka mukavaa pyöräily sähköavusteisella läskärillä kuivalla mäntykankaalla on. Ylämäetkään eivät tunnu liian raskailta ja leveät renkaat menevät pehmeästi polulla olevien puunjuurien ja kivien ylitse. Vauhti kannattaa pitää sopivan leppoisena siksikin, että ehtii ihailla ympärillä olevaa luontoa. Myös jyrkimmissä laskuissa kannattaa olla tarkkana. Tavallisia läskipyöriä voi vuokrata myös kansallispuiston luontokeskuksesta.

Ehdimme käydä myös melomassa ennen siirtymistä laavulle ja muurikkaherkkujen pariin. Kainuun Luontoretket tarjoaa opastettujen melontaretkien lisäksi kanoottivuokrausta. Kajakkiyksiköllä tai inkkarikaksikolla pääsee näkemään Hossan kansallispuiston aivan eri näkökulmasta kuin jalan tai pyörällä liikuttaessa. Hossan vesiretkeilyreitit ovat pääosin helppoja ja soveltuvat myös aloittelijoille. Reitit ovat enimmäkseen kapeita jokia, jotka välillä pullistuvat lammeksi tai järveksi. Vesiretkeilyreiteistä on tehty maksullinen Hossan vesiretkeilyopas, jonka avulla voi lähteä omatoimisellekin melontaretkelle.

Kanootilla on helppo lipua veden päällä.
Maku ja kattaus on kohdillaan.

Laavulla on mukava seurata, kuinka helpon näköisesti ammattitaitoinen eräkokki loihtii meille päivällisen. Liha lisukkeineen tarjoillaan tyylikkäiltä haapalautasilta. Jos lautasiin tykästyy, voi niitä ostaa Timolta myös mukaan. Jälkkäriksi nautimme lettuja lakkahillon kera. Pihapiirissä käyskentelee myös porovaadin vasansa kanssa. Suomussalmi kuuluu poronhoitoalueeseen ja Hallan paliskunta on sen eteläisin paliskunta. Matkailijoille voi tulla yllätyksenä, että poroja on näinkin ”etelässä”. Tämä kannattaa myös autoilijoiden huomioida

Saunan lämpiämistä odotellessa käymme laskemassa verkot Joukojärveen. Siirtyminen apajapaikoille tapahtuu kätevästi ja hiljaisesti sähköperämoottorilla. Timo kertoo, että kaikki toiminnassa tarvittava sähkö, niin perämoottorin, sähköpyörien kuin mökkienkin, saadaan omista aurinkopaneeleista.

Ilta venähtää saunoessa ja isännän tarinoita kuunnellessa. Kesäyön hämärä laskeutuu hetkeksi Kainuun korpeen ja kuikka huutelee jossain kauempana. Kömmin makuusoppeen entisen savuriihen tummien seinien suojaan monta kokemusta rikkaampana. Ulkona vietetyn päivän ja raukeiden löylyjen jälkeen uni tulee saman tien.

Lisää vinkkejä Suomussalmen monipuolisista luonto- ja matkailupalveluista löydät Visit Suomussalmen verkkosivuilta.