Hossan kansallispuisto on luontomatkailijan paratiisi

Hossan kansallispuisto on kuvankaunis luontomatkailukohde.

Artikkeli kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Visit Suomussalmen kanssa. 


Kainuun Luontoretkien erä- ja luonto-opas Timo Kaikkonen tiputtaa minut Hossan kansallispuiston luontokeskukseen. Pysäköinti- ja leirintäalue kuhisevat väkeä kuin entisajan markkinoilla. Myös sisällä luontokeskuksessa riittää vilskettä. Kahvila-ravintolan sisätilat ja terassi ovat täynnä läheltä ja kauempaa saapuneita retkeilijöitä. Osa lounastaa, osa nauttii kahvista ja jäätelöstä helteisenä kesäpäivänä. 

Harri, yksi luontokeskuksen yrittäjistä saapuu palvelupisteeseen ja sananmukaisesti pyyhkii hikeä otsalta. Hikeä pukkaa ja kiirettä on pitänyt kesä-heinäkuussa ja hänen mukaansa meno on aivan eri, kuin vuotta aikaisemmin. Myös Hossan kansallispuistossa on huomattu tämän kesän luontomatkailun buumi. Suomalaiset ovat lähteneet liikkeelle. Luontokeskus on avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun joka päivä. 

Suomalainen viihtyy parhaiten luonnossa.

Edellisestä visiitistäni Hossaan on kulunut jo neljännesvuosisata. Sen jälkeen alueen retkeilyinfra on kehittynyt huomattavasti ja kirsikkana kakun päälle oli kansallispuistostatuksen saaminen Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2017. Korona-kevään ja kesämatkailun myötä voinee ennustaa kansallispuiston kävijämäärän kasvavan, vaikka ulkomaisten vieraiden määrä on vähentynyt. Viime vuonna Hossassa rekisteröitiin noin 96 500 käyntikertaa. Suomen 40 kansallispuistoa keräsivät yhteensä noin 3,3 miljoonaa käyntikertaa vuonna 2019. Hossan kansallispuistosta saat hyvän yleiskuvan tästä esitteestä

Aamupalan laittoa MSR:n retkikeittimellä.

Kansallispuisto sijaitsee pääosin Suomussalmen kunnan alueella, osittain myös Kuusamon ja Taivalkosken kuntien puolella. Helpoiten Hossaan pääsee yksityisautolla. Kesäaikaan sinne liikennöi Kuusamosta Hossabussi. Julkisen liikenteen aikatauluja voi kysyä luontokeskuksesta.

Hossa sopii hyvin koko perheelle ja lapsiperheiden määrä alueella onkin silmiinpistävää. Alue soveltuu osin myös liikuntaesteisille, sillä osa poluista on kuljettavissa pyörätuolilla.  Myös liikuntaesteisille soveltuvia kalastuslaitureita, laavu ja vuokramökkejä on kansallispuistossa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Hossan kansallispuistossa pääsee liikkumaan jopa pyörätuolilla.

Hossan monipuolisuudesta kertoo se, että kansallispuiston maisemat avautuvat kävijälle helposti, niin maista kuin vesiltäkin. Polut houkuttelevat perinteisten patikoijien lisäksi koko ajan enemmän myös pyöräilijöitä. Maastopyöräilijöiden määrän kasvua ei voi olla huomaamatta, sillä heitä lähtee ja tulee jatkuvana virtana luontokeskukselle. Suurin osa pyöräilijöistä osaa huomioida myös muut, hitaammin poluilla liikkuvat retkeilijät. Aloittelevan pyöräilijän on hyvä tutustua maastopyöräilijän etikettiin.

Kansallispuistossa on neljä merkittyä maastopyöräilyreittiä, jotka kiertelevät Hossan komeimmissa harju- ja järvimaisemissa. Maastopyöräilyreittien ja alueella risteilevien teiden avulla voit räätälöidä itsellesi sopivan reittikokonaisuuden. Huomioithan kuitenkin, että maastossa pyöräily on sallittua vain maastopyöräilyreiteillä. Läskipyöriä vuokrataan luontokeskuksessa ja maastopyöriä kannattaa kysyä Hossan Lomakeskuksesta. Sähköistettyjä menopelejä voit tiedustella Kainuun Luontoretkiltä.

Kainuun Luontoretket on vastuulliseen luontomatkailuun sitoutunut yritys. Se tarjoaa majoituksen ja opastettujen melontaretkien lisäksi myös kanoottivuokrausta, jos haluat tutkimaan kansallispuistoa vesivinkkelistä. Hossan vesiretkeilyreitit ovat pääosin helppoja ja soveltuvat myös aloittelijoille. Vesiretkeilyreiteistä on tehty maksullinen Hossan vesiretkeilyopas, jonka avulla voi lähteä omatoimisellekin melontaretkelle. Kainuun Luontoretkiltä löytyy asiantuntemusta myös kalaretkien järjestämiseen, jos kalastaminen kansallispuistossa tai sen lähivesillä kiinnostaa.

Maisemat kalastusreissulle ovat Hossassa vähintäänkin otolliset.
Kalliomaalauksia pääsee katsomaan siltaa pitkin.

Hossan kansallispuistossa on vahvasti läsnä muinainen historia. Siitä kertovat muun muassa Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset. Ensimmäiset asukkaat vaelsivat Hossan maisemissa jo 10 000 vuotta sitten. Meille tämän päivän kulkijoille suositellaan liikkumista merkityillä reiteillä maaston kulumisen ehkäisemiseksi. Vastuullinen retkeilijä noudattaa puiston sääntöjä eikä roskaa. Metsähallituksen julkaisemaan retkietikettiin on mainiosti tiivistetty retkeilyn pelisäännöt. 

Suurin osa kansallispuiston retkeilijöistä näyttää toimivan retkeilyetiketin ohjeiden mukaisesti. Valitettavasti mukaan mahtuu myös muutamia tietämättömiä tai niitä, jotka eivät halua sitoutua yhteisiin pelisääntöihin. Pari yötä kestäneen visiitin aikana vastaan tulee muutamia koiranomistajia lemmikit irrallaan ja roskaamista näkyy jonkun verran.

Retkietiketti on yksinkertainen ja tärkeä muistaa luonnossa vieraillessa.
Nuotiopaikan tyyneyttä ilmasta kuvattuna.

Hossa-visiitin viimeisenä aamuna herään hieman ennen auringonnousua ja lähden kiertelemään mäntykankaita ja kirkasvetisten lampien rantoja. Kuikka huutelee jossakin kauempana. Muita kulkijoita ei ole liikkeellä ja saan rauhassa nautiskella uuteen päivään heräävästä luonnosta. Ajatus karkaa historian hämärään. Voin hyvin kuvitella, kuinka kivikauden ihmiset liikkuivat täällä aamu-usvan seassa, kenties menossa kalaa pyytämään tai peurojen perään. Aamunkoin hetkellä on vaikea kuvitella, että kansallispuistoon tehtiin viime vuonna lähes 100 000 käyntikertaa.

Hossan kansallispuiston vierailun yhteyteen kannattaa sovittaa poikkeaminen muihinkin Suomussalmen mainioihin retkeilykohteisiin. Kuntakeskuksen lähellä sijaitsevien kohteiden lisäksi upea kohde on Säynäjäsuon soidensuojelualue. Lisää infoa Suomussalmen luontomatkailukohteista saat matkailuinfosta.