Kurjenrahkan kesään myös bussilla

Autoton retkeilijä pääsee Kurjenrahkan kansallispuistoon bussilla. Turun joukkoliikenteen Fölin keltavalkoiset autot ajavat Turun keskustasta kansallispuiston portille kesäkuun alusta elokuun alkuun joka päivä. Hyppäsin bussiin kauppatorin pysäkiltä ja lähdin helteiselle luonnonsuojelualueelle.

Kaikkien aikojen helteisin toukokuu alkaa olla lopuillaan. Lämpötila on kivunnut jo lähes 25 asteeseen sunnuntain ensimmäisen vuoron lähdön aikaan. Onneksi Fölin autot ovat hyvin ilmastoituja ja vajaan tunnin matka halki kaupunki- ja maalaismaiseman sujuu mukavasti. Kauppatorin lähtöpysäkki E3 ei muuten sijaitse torin laidalla, vaan Linnankadulla torilta jokirantaan päin. Kauempaa saapuneiden retkeilijöiden kannattaa hypätä kyytiin Linja-autoaseman pysäkiltä.

Osa Fölin linjojen 21 ja 23 vuoroista liikennöi Kuhankuonolle, joka tunnetaan paremmin Kurjenrahkan kansallispuiston lähtöporttina. Vuonna 2024 liikennettä ajetaan lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä 22.4.–27.10. sekä arkisin myös 3.6.–4.8. Kansallispuistomatkalle kelpaavat kaikki Fölin matkakortit ja muut liput. Kertalipun voi ostaa myös lähimaksulla ja käteisellä bussista. Viikonloppuisin Kuhankuonolle kuljetaan kerran tunnissa. Viimeinen paluuvuoro lähtee Kuhankuonolta iltaseitsemän jälkeen. Arkisin molempiin suuntiin ajetaan kuusi vuoroa eli noin kahden tunnin välein.

Ulkopaikkakuntalainen saattaa ihmetellä, että mikä ihmeen Kuhankuono. Kuhankuono on Varsinais-Suomessa sijaitseva seitsemän kunnan rajapaikka. Kivelle rajoittuvat Nousiaisten, Mynämäen, Pöytyän, Auran, Turun, Ruskon ja Maskun kunnat. Yhtä kaikki, Kurjenrahkan kansallispuiston lähtöportille ja Kurjenpesän opastuskeskukselle pääsee Kuhankuonon päätepysäkiltä.


Aamun ensimmäinen vuoro tuo mukaan Kuhankuonolle kymmenkunta matkustajaa. Kyydissä on useampi lapsiperhe ja yksittäisiä retkeilijöitä isojen reppujen kanssa. Matka sujuu joutuisasti kesäisen maaseudun halki. 

Fölin kyydissä on myös turkulainen Miia Ruohomäki kahden lapsensa kanssa. He ovat tottuneita Kurjenrahkan retkeilijöitä ja edelliskesänä he telttailivat useamman päivän ajan kansallispuiston maisemissa. -Käymme täällä useamman kerran kesässä, sillä tänne on helppo tulla bussilla, Miia kertoo suosion syistä.

Tällä kertaa teltta on jätetty kotiin, reppuun on pakattu uimakamppeet ja suunnitelmissa on lähteä Vajosuon kierrokselle. Merkityn rengasreitin varrella sijaitsee Nousiaisten kunnan virkistysalue Rantapiha, jossa on uimaranta ja välillä mahdollisuus myös saunomiseen.

Osa Fölin matkustajista suuntaa Kurjenpesälle. Kansallispuiston luontotupa on avoinna päivittäin. Siellä ei ole henkilökuntaa, mutta tuvassa on maksuton näyttely, johon kävijät voivat tutustua. Näyttelyn tarkoitus on tehdä suo tutuksi eri vuodenaikoina kurjen näkökulmasta. 

Kameran kanssa kansallispuistoon on saapunut espoolainen Anneli Lepp. Täyteen pakattu rinkka kielii hieman pidemmästä reissusta. Annelin onkin tarkoitus viettää Kurjenrahkan kansallispuistossa neljä päivää ja kiertää Vajosuon vaellusreitti. Kurjenrahkan kansallispuiston reiteistä löydät lisää tietoa täältä.

Annelin “kotipuisto” on pääkaupunkiseudun Nuuksio. Sinne ja muihin retkeilykohteisiin hän matkustaa julkisilla liikennevälineillä. Hän harmittelee sitä, että tiedot aikatauluista ja bussien reiteistä ovat hajallaan ja joskus vaikeasti löydettävissä.

Anneli Lepp on retkeillyt muun muassa Kolin, Liesjärven, Oulangan ja Sipoonkorven kansallispuistoissa. Syksyllä suunnitelmissa on lähteä Haltille, jo toista kertaa. Edellisellä kerralla hän oli liikkeellä sen verran myöhään, että alkutalven karut sääolosuhteet estivät Haltin huipulle pääsemisen. Annelin YouTube-kanavalla on mainioita videoita hänen retkiltään. Vironkieliset videot on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Teen pienen kävelylenkin Kurjenpesän lähimaastossa ja pakenen tukahduttavaa hellettä Auran kunnan Koivuniemen virkistysalueelle. Siellä on loiva uimaranta ja sauna lämpeää kesäkuun alusta elokuun loppuun jma-pe kello 15-21, kesä- ja heinäkuussa myös viikonloppuina. Saunaan pääsee maksamalla viiden euron kertamaksun tai hankkimalla 35 euroa maksavan kausikortin.

Koivuniemen virkistysalueen palvelut ovat lisääntyneet viime vuosina. Siellä toimii Turku Glamping, missä pääsee nauttimaan ylellisestä telttailukokemuksesta. Kurjenrahkan Nuotiomaailma tarjoaa varaustulipaikkoja kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Jos yleisillä nuotiopaikoilla on ruuhkaa tai haluat varmistaa pääsysi tulille, tarjoaa Nuotiomaailma useita erilaisia vaihtoehtoja.

Pulahdan Savojärven virkistävään, mutta ajankohtaan nähden lämpimään veteen. Kuivattelen itseäni uimareissun jälkeen lämpimässä tuulessa ja huomaan sudenkorennon ryömineen ulos toukan nahastaan. Luvattu ukkonen jyrisee jo järven toisella puolella ja lähden kävelemään Kuhankuonon pysäköintialueella sijaitsevalle bussipysäkille. Ensimmäiset isot pisarat osuvat auton ikkunaan kun se suuntaa takaisin kohti Turun kauppatoria.

Lue myös keväisestä vaellusretkestä Kurjenrahkaan tai kuuntele siitä tehty podcast.