Sajanpäivänäijänäkin tunnettu eräopas Olli Järvenkylä lähtee 100 päivän retkelle Suomen luontoon. Vuoden 2018 aikana Järvenkylä tekee päiväretkiä ja useamman päivän vaelluksia maamme upeisiin kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja erämaa-alueille.
Jokaisesta retkestä julkaistaan juttu Reppuretki.fi-sivustolla ja kuvia Instagramissa. Sivustolta löytyy tarinoita myös Sajanpäivänäijän aikaisemmista retkistä Urho Kekkosen kansallispuistoon.
Kiskon ahkiota keskellä lumista maisemaa ja mieleen tulee kysymyspari. Missä olit kun Kekkonen kuoli? Entä silloin, kun Rautulammen päivätupa paloi? Vuoden 1986 elokuun viimeisenä päivänä vedin lipun puolisalkoon Santahaminan varuskunnassa Helsingissä, kun tieto presidentin kuolemasta saapui päävartioon. Jälkimmäinen tapahtuma on tuoreemmassa muistissa. (49-52 / 100pv)
Olen viime päivinä saanut itseni houkuteltua vaivihkaa suksille tai tarkemmin sanottuna, liukulumikengille. Tarkoituksena on yrittää palauttaa vuosikymmenten saatossa kadonnut hiihtotaito. Motivaatiota lisää myös tiedossa oleva hiihtovaellus. Tarkoituksenamme on suunnata maaliskuun alkupuolella neljäksi päiväksi Inarin lumisiin metsiin ja tuntureille. (48 / 100pv)
Helmikuun puolivälissä Urho Kekkosen kansallispuistossa on kohtuullisesti lunta, arviolta 40-50 senttiä. Hiihto- ja moottorikelkkaurien ulkopuolella liikkumisesta tekee hankalaa se, että lumi on todella höttöistä ja suksi sekä hiihtäjä vajoavat lähes pohjaan asti. Kaukana ovat vielä kevään nautinnolliset hankikantokelit. (46-47 / 100pv)
Järvenpääläisten oma lähivirkistyskohde on Vanhankylänniemi, jonka monipuolisuus hakee vertaistaan. Kaupungin keskustasta matkaa ei ole kuin kolmisen kilometriä ja alue on saavutettavissa myös julkisella liikenteellä. Kesäaikaan Vanhiksen vierailun voi liittää Tuusulanjärveä kiertävään hop on hop off -teemareitteihin. (45 / 100pv)
Tälle talvelle olen heittänyt itselleni haasteen. Ota itseäsi niskasta kiinni ja palauta lumessa liikkumisen taidot. Siihen täällä Inarin Kaamasessa on hyvät mahdollisuudet, sillä normaalina talvena lunta riittää 6-7 kuukautta, marraskuulta ainakin huhtikuun lopulle. Omin voimin tapahtuva lumessa liikkuminen tulee tarkoittamaan hiihtämistä ja lumikenkäilyä, ainakin. (44 / 100pv)
Talviverkoille lähdettäessä mukaan kertyy huomattavasti enemmän tavaraa kuin avoimen veden aikaan. Lastaamme ahkion kyytiin kalaverkkojen lisäksi muun muassa kairan, jääsahan, lapion ja tuuran. Oma lukunsa ovat välineet, joiden avulla vetonarut ja verkot uitetaan jään alle. On uittolautaa, polvinaaraa ja rautalankakoukkua. (42-43 / 100pv)
Harvoin menee sääennuste yhtä paljon pieleen ja pöpelikköön kuin viime lauantaina. Ennusteen mukaan luvassa oli ajoittaista ja vain vähäistä lumisadetta yön aikana. Yöllä oli lunta kuitenkin pyryttänyt oikein kunnolla. Pohjoisin Lappi oli saanut kauan kaivattua lunta ja sitä oli tullut kerralla kunnon annos. (41 / 100pv)
Aina kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Siitä sain muistutuksen marraskuisena sunnuntaipäivänä. Etelä-Suomessa käydessäni kaivoin varastosta vanhat retkiluistimeni. Ne sellaiset, jotka kiinnitetään vaelluskenkiin. Olen pitänyt niistä enemmän kuin luisteluhiihtomonojen kärkiin kiinnitettävistä luistimista. (40 / 100pv)
Muotkatuntureilta vetensä keräävä Kaamasjoki virtaa halki lumisen maiseman, vielä osin vapaana. Talven edetessä Inarin Muddusjärveen laskeva joki saa jääpeitteen. Pyöräilen joen varren tulipaikalle. Siellä on tarkoitus kokata päivällinen risukeittimen avulla. Päivän menu on koskenlaskijan lohta perunoiden kera. (39 / 100pv)
Inarin Kaamasesta kääntyy tie kohti Norjan rajaa. Utsjoen Karigasniemeen vievä tie on suora, kuin viivoittimella karttaan vedetty. Tie on saanut uuden päällysteen ja musta asfaltti halkoo lokakuun alun harmaata tunturimaisemaa. Sääennuste oli luvannut Lappiin ensimmäisiä lumisateita. (38 / 100pv)
Loppusyksyn kalvakka valo kimmeltää pienen tuulenvireen aikaansaamilla laineilla. Mäntyjen ruskean oranssiset rungot reunustavat neulasilla päällystettyä polkua. Kuljemme kapeaa harjannetta pitkin kohti niemen kärjessä sijaitsevaa nuotiopaikkaa. "Pikkupunkaharju" halkoo savolaista järvimaisemaa. (37 / 100pv)
Pakkaan pyörälaukut ja suuntaan lähimetsään. Pyörä rullaa tyytyväisenä osin lumisessa urassa. Ensilumi tuli muutamia päiviä aikaisemmin ja vaikka keli heitti välillä plussallekin, jäi lumen rippeitä vielä maastoon. Ylempänä tunturin huiput ovat edelleen valkoisina. (36 / 100pv)
Lähijärveltä kuuluu trumpettien töräyttelyä. Etelään suuntaavat laulujoutsenet ovat alkaneet kokoontua lähestyvää muuttoa varten. Minäkin pakkaan reissutavarat, mutta suuntana on pohjoinen. Vaellus- ja kouluhommat ovat vieneet aikaani sen verran, että vasta nyt ehdin ensimmäiselle yön yli retkelle uudella pyörälläni. (34-35 / 100pv)
Inarijärvi näyttää syyskuisena päivänä parhaat puolensa. Järvellä käy vain vieno tuulenvire siirtyessämme veneillä oppilaitoksen kalastustukikohtaan. Matkaa on vain muutama kilometri, mutta veneessä istuessa ehtii ihailemaan upean ruskan värjäämää saaristoa. Arkipäivänä ei muuta liikennettä järven tässä kolkassa näy. Muutama korppi raakkuu lentäessään saarelta toiselle. (30-33 / 100pv)
Aamu kajastaa vain ohuena viivana metsän takana. Pakkaan eväsleivät ja termarin reppuuni ja lähden pyörällä kohti ison tien vartta. Nelostie Kaamasessa on hiljainen kuuden maissa. Vain muutama rekka ohittaa minut. Maitoauto ajaa kohti pohjoista. (29 / 100pv)
Lähtöpaikka reitille kohti Otsamotunturia sijaitsee Inarin kirkonkylällä Siidaa (luontokeskus ja saamelaismuseo) vastapäätä. Reitti kulkee ensimmäiset viisi kilometriä kohisevan Juutuanjoen varren mäntymetsässä, minkä jälkeen reitti alkaa kohota kohti tunturia. (28 / 100pv)
Reppuretki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vaeltajat haastoivat kaikki luonnossa liikkujat keräämään luontoon kuulumattomia roskia ja esineitä. 15.9. vietettiin Maailman siivouspäivää, mutta hyvää luonnon puolesta voi tehdä vaikka joka päivä. (22 - 27pv / 100)
Suomen Latu haastoi syyskuussa suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä oli nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Minäkin tartuin haasteeseen ja tavoitteenani onkin loppuvuoden aikana nukkua vähintään yksi yö viikossa ulkona. (21 / 100pv)
”Lappia ja sen lumousta ei voi selittää, se täytyy kokea”, kirjoittaa Kullervo Kemppinen Lumikuru-kirjassaan. Saariselän ja nykyisen Urho Kekkosen kansallispuiston alueen retkeilystä kertovan kirjan ensi julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Kemppisen kutsun ovat monet kuulleet vuosikymmenten saatteessa. (20 / 100pv)
Lapin luonto yllättää monipuolisuudellaan. Aivan ensimmäisenä ei tulisi mieleen, että tunturiylängöllä voisi törmätä lehtojensuojelualueeseen. Näin pääsi käymään Suomen pohjoisimmassa kunnassa, Utsjoella. Tsieskuljoen varresta löytyi rehevä kotkansiipilehto, maamme pohjoisin lehtojensuojelualue. (19 / 100pv)
Mikä olisikaan upeampi tapa viettää Suomen luonnon päivää kuin tehdä retki Lemmenjoen kansallispuiston kultamaille. Hyppään parinkymmenen muun retkeilijän kanssa jokiveneeseen Lemmenjoen Njurgulahden kylässä. (18 / 100pv)
Toivoniemen lintutorni kurottaa puiden latvojen yläpuolelle Kaamasjoen suulla. Joki saa vetensä Muotkatuntureilta ja laskee ne Muddusjärvestä Kettujokeen ja edelleen kohti Inarijärveä. Lintuharrastajien mukaan Toivoniemen torni on paras lintujen tähystyspaikka Inarissa ja alueella kerrotaan nähdyn yli 70 lajia. (17 / 100pv)
Etelä-Savossa sijaitseva Punkaharju on luonnonkauniin harjumaisemansa ansiosta ollut kansainvälisestikin tunnettu matkailukohde jo yli kahdensadan vuoden ajan. Se on myös yksi Suomen kansallismaisemista. Kapean kannaksen jylhien mäntyjen välistä aukeava upea järvinäkymä on edelleen alueen ykkösvetonaula. (16 / 100pv)
Tällä kertaa matkani suuntautui Savon sydämeen ja pääsin kurkistamaan Orinoron rotkon luonnonsuojelualueelle, yhteen Savon seitsemästä ihmeestä. Soisalon saaressa Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotko on suosittu koko perheen retkikohde. Nytkin, helteisenä heinäkuun päivänä vastaan tulee useita lapsiperheitä ja muita porukoita. (15 / 100pv)
Viime viikot ovat kuluneet leppoisissa merkeissä Pohjois-Lapissa. Päiväohjelmaan on kuulunut muun muassa kullankaivuuta, kevyttä retkeilyä ja ystävien tapaamista. Seuraavaan auringonlaskuun on vielä viikon verran. Mieli tekisi kokeilla jotain itselleni aivan uutta; maastopyöräilyä yöttömässä yössä. (13-14 / 100pv)
Nostamme rinkat selkään ja lähdemme Laanilan kultareitin lähtöpaikalta kohti Kuivakurua. Taakkoihin on pakattu kultavaltauksella tarvittavaa varustetta ja välineistöä. Olen lupautunut muutamaksi päiväksi apumieheksi kaivaukselle. (11-12 / 100pv)
Torronsuo vetää reissumiehenkin hiljaiseksi. Olen enemmän metsien, tunturien mies ja siksi reppuretkeni suuntautuvat useimmiten muihin kuin suomaisemiin. Mutta on kevääseen heräävä suokin vaikuttava kokemus, hillittyine värisävyineen ja hiljaisine äänimaisemineen. (10 / 100pv)
Helsingin seutu on pullollaan monipuolisia retkikohteita ja mikä parasta, suureen osaan niitä pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Ajokortittomana reissumiehenä en voi olla edelleenkään peukuttamatta pääkaupunkiseudun mahtavaa joukkoliikenne- ja luontokohteiden verkostoa. Tällä kertaa hurautan seutulipun hinnalla itäisessä Helsingissä sijaitsevalle Uutelan alueelle. (9 / 100pv)
2011 perustettu Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee Sipoon, Vantaan ja Helsingin kuntien alueella. Se on yksi merkittävimmistä rakentamattomista metsäalueista pääkaupunkiseudulla. Kansallispuistolla on suuri merkitys metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttäjänä ja se korostuu entisestään tulevaisuudessa, rakentamisen jatkuessa kiivaana pääkaupunkiseudulla. (7-8 / 100pv)
Kiikarit ja eväät pakataan reppuun, auto kiitää kuutostietä kohti pohjoista. Lähdimme liikkeelle hyvissä ajoin ja ajamme läpi sumuisen maiseman. Auton lämpömittari näyttää kolmea plusastetta, mutta päivemmälle on luvattu päälle kymmentä. Kohteenamme on lintuharrastajien paratiisi Parikkalan Siikalahdella. (6 / 100pv)
Teijon kansallispuistossa tutkittavaa ja koettavaa riittää useammaksi päiväksi. Tällä kertaa valitsemme Mathildedalin ruukkikylän viereisen Matildanjärven kierroksen. Järveä kiertää vajaan kuuden kilometrin pituinen reitti. Myös kansallispuiston luontokeskus sijaitsee järven rannalla. (5 / 100pv)
Suuntaan läskipyörällä talvipolulle kohti Latvakurua. Reitti on aurattu ja talven mittaan tamppaantunut kovaksi ja soveltuu mainiosti pyöräkokeiluuni. Hankikantoa ei vielä ole päässyt syntymään ja polun vieressä on lähes metrin verran lunta. Talvipyöräily on kansallispuistossa sallittua lumipeitteisenä aikana kaikkialla muualla paitsi huolletuilla laduilla. (4 / 100pv)
Hiljattain tehdyllä epäsesonkiretkellä Hankoon sain ajatuksen, että ennen kevään koittamista voisi käydä myös Kirkkonummella sijaitsevalle Porkkalanniemelle. Porkkala on erittäin suosittu lintujen bongauspaikka ja niemen kärjen virkistysalue kerää tuhansittain ihmisiä sulan maan aikana. (3 / 100pv)
Ulkona paistaa helmikuinen aurinko, kirkkaana ja kylmänä. Pakkasta näyttää olevan kymmenkunta astetta. Päätän lähteä hetken mielijohteesta lyhyelle päiväretkelle ennen illan menoa. Pakkaan termospullon, eväät reppuun ja kiirehdin paikallisjunaan. (2 / 100pv)
Tällä kertaa epäsesonkireissu suuntautuu talviunta nukkuvaan Hankoon. Talvisen aamupäivän kaduilla vastaan tulee mereltä puhaltava jäätävä tuuli. Reilun kymmen asteen pakkasen ja navakan pohjoistuulen yhteisvaikutus saa välittömästi tipan nenän päähän. (1 / 100pv)
Retkeily lumisessa tunturimaisemassa eroaa totaalisesti sulan maan retkeilystä. Toki samoja elementtejä sisältyy retkeilyyn molemmissa olosuhteissa, mutta kun lumen paksuus lähentelee metriä, täytyy toimintoihin varata huomattavasti enemmän aikaa. Ennen talviretkelle tai -leirille lähtöä, kannattaa harjoitella lumisissa olosuhteissa toimimista ja samalla totutella välineisiin ja varusteisiin. (53-57 / 100pv)